Wij van Babyplezier geloven al jaren dat het veiliger is om kinderen tot minimaal 4 jaar achterwaarts te vervoeren in de auto. In 2007/2008 zijn wij in aanraking gekomen met het Scandinavische (Noorwegen) merk BeSafe. Na het zien en de uitleg over de verschillen in aantallen gewonden en/of  omgekomen kinderen binnen Europa en de Scandinavische landen, waren wij direct overtuigd. Helaas zijn er nog ouders die denken dat het nieuwe allemaal verkoop praatjes zijn en dat het allemaal niet zo erg is als men zegt. Het zal allemaal wel meevallen. Deze ouders proberen wij niet te overtuigen, wij respecteren hun overtuiging maar leven mee met hun kinderen en hopen dat zij nooit bij een auto ongeluk betrokken raken.

Wat is uw mening?

Denkt ook dat veiligheid van kinderen in de auto beter zou kunnen of gelooft u het nog niet helemaal? http://youtu.be/2_N6yj6mdDM Heeft u gezien welke krachten een kind bij een ongeval te verwerken krijgt. Dit is de reden dat het achteruitkijkend vervoeren van kinderen veiliger is dan het voorwaarts vervoeren van kinderen. Dit geldt niet alleen voor kinderen hoor, het zou ook voor ons volwassenen veiliger zijn.

Geschiedenis achterwaartse vervoeren

Laten we eens een stukje terug in de tijd gaan. Het begon allemaal in de begin jaren ’62 waar het idee ontstaan is om mensen de ruimte in te brengen.  Men had toen al door dat astronauten aan grote krachten werden blootgesteld indien zij terug zouden keren naar de aarde. Daarom kwamen de astronauten achterwaarts terug in de dampkring, op die waren zij beter bestand tegen acceleratie kracht in door de dampkring. Ook bij de klap van het neerkomen van de capsule op aarde. [caption id="attachment_1294" align="alignleft" width="300"]astornaut die achterwaarts in de Gemini Gemini Space capsule met de astornaut die achterwaarts terug kwam naar aarde (bron: historicspacecraft.com)[/caption] Het Gemini project dat liep van 1962 tot 1966 heeft bewezen dat veilig was voor de astronauten. Gelukkig zag de Zweedse Bertil Aldman in 1963 het principe van het achteruitkijkend vervoeren. Hij dat dit ook toepasbaar moest zijn om de veiligheid van onze kinderen te verhogen en is dit toen verder gaan ontwikkelen. [caption id="attachment_1297" align="alignleft" width="300"]Eerste achterwaartse autostoel van Prof B. Aldman Eerste achterwaartse autostoel van Prof B. Aldman[/caption] Eigenlijk is het dus  niets nieuws.      

Nieuwe regels

Gelukkig worden dit jaar de autostoeltjes  regels binnen Europa aangepast. De meest belangrijke regel is de invoering van de i-Size regel. i-Size stoelen zijn nòg veiliger omdat kinderen langer achterwaarts vervoerd dienen te worden tot minimaal de leeftijd van 15 maanden. Natuurlijk is langer de aanbeveling.  Bij een botsing wordt het kind dan in het autostoeltje gedrukt worden de krachten verdeeld (zie geschiedenis). Dit is extra belangrijk bij de allerjongsten omdat hun nek nog niet stevig genoeg is. De stoeltjes worden ook standaard getest op zijwaartse botsingen, dat is bij huidige stoeltjes niet het geval. Ons advies voor ouders waarvan hun kind bijna de groep 0 autostoel (vaak maxi-cosi genoemd) ontgroeid is, koop een vervolg autostoel die ook achteruitkijk, zodat uw kind tot minimaal 4 jaar (18 kg) of 5-6 jaar (25 kg) ook veilig zit. Wij hebben geen idee waarom het zolang heeft moeten duren voordat men in Europa tot de zelfde conclusie is gekomen als in de Scandinavische landen, maar zijn zeer blij dat daar dus nu verandering in komt. Liever hadden wij gezien dat de regels die men in Zweden heeft zou hebben toegepast Achterwaarts vervoeren tot minimaal 4 jaar, helaas. Maar er is gelukkig een start gemaakt

Welke autostoel?

Er zijn reeds verschillende merken (goedgekeurde) autostoeltjes die je de mogelijkheid geven om je kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren en soms zelfs langer. Op onze website hebben wij de verschillende merken en modellen staan. Specifieke details over de autostoelen staan bij de betreffende autostoel.  Dit aanbod kan wijzigen omdat wij uiteraard allen de beste stoelen kiezen die een hoge veiligheid aan uw kind bieden. Nog enkele tips:
  • Vervoer je kind zolang mogelijk achterwaarts, het liefst tot 6 jaar.
  • Lees uw autostoel en voertuig handleidingen zorgvuldig.
  • Ga naar een gespecialeerd dealer die verschillende merken en modellen achterwaartse kinderzitjes heeft
  • Laat een stoel in de auto zetten om te kijken of deze voldoet.
  • Neem voor het passen ook het kind mee, alle stoelen zijn anders en zitten anders voor uw kind
Mochten er vragen zijn over de verschillende autostoeltjes neem dan rustig contact met ons op of laat een bericht achter.