Betekenis keuringslabel

Per 1-1-2006 is de nieuwe wetgeving voor autostoel/kinderzitjes van kracht. Lees hier meer over op: Wetgeving/Regels voor autozitjes Algemeen Met dit artikel proberen wij van babyspeciaalzaak Babyplezier te Eindhoven je uit te legen wat er op het keuringslabel staat van een veilig autostoeltje. Autostoeltjes, kinderzitjes en stoelverhogers mogen pas verkocht worden indien ze voldoen aan een keurmerk. Fabrikanten hebben de mogelijkheid om bij diverse testinstituten zoals het TNO instituut te Delft stoeltjes te laten testen. TNO beoordeelt aan de hand van de testresultaten of een product goedgekeurd wordt volgens deze ECE R44/03 en/of 04 norm en beslist hiermee dus tevens of het product op de markt mag verschijnen.
Een stoeltje zonder ECE R44 sticker is dus NIET goedgekeurd
Een kinderzitje dat is goedgekeurd volgens de Europese ECE R44/03 en 04 normen voldoet aan de wettelijke eisen die in Europa gelden voor kinderzitjes. Een goed gekeurd autostoeltje is het herkennen aan het (meestal oranje) keurmerk sticker.

ECE R44 sticker

ECE R44 keurmerk     A:
   Geeft aan volgens welke norm het zitje is goedgekeurd. Hier volgens ECE (Economische Commissie Europa)
B:
   Type autostoeltje, Universeel of IsoFix
C:
   De gewichtsaanduiding. De minimalen en maximale grens van het gewicht van het kind waarvoor het stoeltje geschikt is. In dit geval is het stoeltje geschikt voor kinderen/ baby's van 0 kg tot 13 kg.
 
   Let op: Gewicht is belangrijker dan leeftijd.
D:
   De omcirkelde letter -en cijfer combinatie geeft aan in welk land het stoeltje volgens het ECE reglement getest is.
 
   E2 staat voor Frankrijk, E3 voor Italië en E4 staat voor Nederland.
E:
   De eerste twee cijfers (03) van deze cijfercode geven aan dat het zitje voldoet aan de nieuwste keuringseisen 03 of 04. In het tweedehands circuit zijn ook nog zitjes te koop met de cijfercode 02. Deze zittjes voldoen dus zeker niet meer aan de eisen van deze tijd, koop deze dan ook zeker niet.
 
  Het getal 30 betekend dat het is gekeurd volgens Reglement 30. 1097 is het toegekende toelatingsnummer.

Universal en Isofix

Universal Universal wordt op de sticker aangegeven als het om een universeel kinderstoeltje gaat (niet automerk gebonden). Dit betekend dat het autostoeltje in de meeste auto's past. In het handboek van de auto is hier vaak wel in het handboek iets over terug te vinden. Let wel op dat de auto is uitgerust met een 3-puntsgordel. Isofix Isofix is een bevestigingssysteem voor kinderzitjes waarbij de autogordel niet gebruikt hoeft te worden. In de auto bevinden zich speciale bevestigingspunten, waarop het kinderzitje kan worden aangebracht. Op de achterbank of in de zitting van de voorstoel zit een stalen plaat waaraan twee bevestigingsogen zijn gemonteerd. Het speciale Isofix kinderstoeltje schuift men vervolgens tussen de rugleuning en de zitting en klikt men vast aan de bevestigings- ogen. Autogordels zijn dus niet meer nodig voor de bevestiging van het autostoeltje. Hierdoor is de kans klein dat het stoeltje verkeerd geplaatst en bevestigd wordt. Het Isofix systeem is nog steeds niet volledig uit ontwikkelt. Iedere autofabrikant dient namelijk een samenwerking aan te gaan met een stoelenfabrikant. Op dit moment worsteld men met de vraag waar een derde bevestigingspunt moet worden gemaakt, om rotatie te voorkomen. Dit "derde" punt heb je wel bij de universele stoeltjes. Nadelen Isofix Steeds meer automerken komen met het Isofix systeem. Dit brengt echter wel problemen met zich mee.
 • Autostoelje moet van de autofabrikant zijn
 • Stoeltje kan alleen maar in dat type/merk auto gebruikt worden
 • Vaak zijn deze merk specifieke stoeltjes erg duur
Kijk voor een veilig en goedgekeurd autostoeltje: