Hoewel we er allemaal wel eens wat over luchtvochtigheid gehoord hebben is voor velen niet altijd even duidelijk wat luchtvochtigheid is en wat het inhoud.  Daarom maar eens even de uitleg volgens Wikipedia.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is de natuurkundige grootheid die staat voor de hoeveelheid vocht in de lucht en wordt uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit is het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de gegeven temperatuur en luchtdruk bevat.

Bij dalende temperatuur zoals in het najaar en in de winterperiode neemt het vermogen van de lucht om waterdamp te bevatten af. Als het buiten gaat vriezen en het daar dus erg droog is, wordt het binnen ook droger en zo ook op de babykamer. Een gezonde relatieve ideale luchtvochtigheid is rond de 50 procent. Vooral in de winter kan de luchtvochtigheid binnenshuis erg laag worden, soms wel 30 procent. Een goede luchtvochtigheid in huis is niet alleen van belang voor mens en dier, maar ook voor bijvoorbeeld planten, meubels en bepaalde muziekinstrumenten zoals piano en harp.

Behaaglijkheidszone

[caption id="attachment_1613" align="alignleft" width="208"]Mollier DiagramMollier Diagram[/caption] Om ons als mens prettig te voelen, hebben wij afhankelijk van jaargetij een juiste verhouding van temperatuur, vochtigheid en luchtdruk nodig. In de zomer licht onze behaaglijkheidszone tussen de temperatuur van 22 tot 28 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 25 tot 60%. In de winter is dat bij een temperatuur van 17 tot circa 25 graden met een gelijke relatieve luchtvochtigheid van 25 tot 60%. In 1904 heeft Richard Mollier hier een diagram voor ontwikkeld waar de grootheden luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid tegen elkaar zijn uitgezet.

Problemen

Een te droge lucht (lees lage luchtvochtigheid) op de babykamer kan voor de baby of  kind erg vervelend zijn (natuurlijk ook voor ons als volwassene). Zo kan de baby last krijgen van:

  • Droge hoest
  • Geïrriteerde luchtwegen
  • Prikkelende keel-Schilferige, droge huid
  • Koudegevoel bij normale warmte
  • Droge en/of branderige ogen
  • Uitgedroogde en/of geïrriteerde slijmvliezen in neus- en keelholte
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Verhoogde kans op infecties
  • Gebarste lippen

Hygrometer

Luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Een digitale luchtbevochtigerbevat ondermeer een hygrometer en vele andere functies, die de slaapkamer van je kind kunnen veraangenamen. Inmiddels heeft Babymoov 2 modellen de "gewone" uitvoering en de Hygro uitvoering. Afhankelijk van model kunt u dus kiezen welke u het meeste aanspreekt.

BabyMoov Luchtbevochtiger

De BabyMoov digitale luchtbevochtiger heeft een LCD scherm die de luchtvochtigheidsgraad weergeeft maar waarmee je deze ook kunt programmeren en de koude stoom hoeveelheid kunt instellen. De luchtbevochtiger is geruisloos en werkt met een koud verstuivingssysteem. Hierdoor kan de temperatuur in de kamer niet oplopen. Ook is de BabyMoov luchtbevochtiger voorzien van een nachtlampje met blauwe of rode LED, thermometer en ingebouwde klok. Deze luchtbevochtiger heeft zelfs de mogelijkheid om een heerlijke rustgevende of andere geur (roos,lavendel, etc.) te verspreiden middels etherische olien. De digitale luchtbevochtiger zorgt voor zuivere lucht in de babykamer. Met een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid van de babykamer op het juiste nivo. Ook zo'n handige luchtbevochtiger? Bestel hem dan direct.

Handleiding

Wil je nog meer weten over deze luchtbevochtiger neem dan ook eens de handleiding door