We zitten met zijn alle veel in de auto. Dit is ook goed te merken aan het aantal files dat er dagelijks staat. Veiligheid is dus ook zeer belangrijk zowel voor de bestuurder als de passagiers. Pasgeborene en kinderen hebben tijdens de autorit goede bescherming nodig omdat ze zeer kwetsbaar zijn bij plotseling remmen. Middels de autogordel en een goed baby- of kinderzitje zijn veel problemen te voorkomen.Wij van Babyplezier hebben de verschillende type autostoeltjes op een rijtje gezet. Op deze manier hopen wij je duidelijk te maken welk stoelje geschikt is voor je kind. Autostoeltjes zijn er in vele soorten, maten en merken. waar je op dient te leten bij de aanschaf van een autostoeltje voor je kind.

Welke maat/type autostoeltje

Bij de aanschaf van kleding leten we (vaak) op de maat die we kopen. Dit dient uiteraard ook te gelden voor autostoeltjes. Een autostoel dient namelijk ook met het kind mee te groeien en aan eisen voldoen. Naast eisen zijn er ook per 1-1-2006 (tot maart 2006 invoering) nieuwe wettelijke regelswaarom je je dient te houden bij een kinderzitje. Het volgende overzicht geeft de indeling van de kinderzitjes weer en proberen wij van Babyplezier duidelijkheid te scheppen

Groep Gewicht Leeftijd (ongeveer)
Groep 0 0-9 kilo 0-9 maanden
Groep 0+ 0-13 kilo 0-15 maanden
Groep 1 9-18 kilo 8 mnd-4 jaar
Groep 2 15-25 kilo 3-12 jaar
Groep 3 22-36 kilo 3-12 jaar
36- xx kilo 12- xx jaar

Uitleg Groep 0 en 0+: Dit zijn autostoeltjes waarin in pasgeboren baby vervoert kan worden. Voor veel mensen heet dit autostoeltje een maxi-cosi. Let wel dat maxi-cosieen merknaam is en niet de naam van het stoeltje. Wij zullen verder in dit artikel dan ook proberen de naam maxi-cosi niet te gebruiken. Maar de stoeltjes aan te duiden met de groepsnaam. Het verschil tussen de 0 en de 0+ is dat het stoeltje van de 0+ groep wat groter uitgevoerd is (dus ook wat zwaarder) waardoor je langer er mee kunt doen. De groep 0 en 0+ stoeltjs kunnen zowel op de voorstoel als op de achterbank geplaatst worden tegen de rijrichting in.

Let op: Nooit het stoeltje plaatsen indien een airbag op de bijrijdersstoel actief is

Voor diverse groep 0 en 0+ stoeltjes kijk eens in ons winkelgedeelte autostoeltjes Groep 0

Groep 1: Dit type kinderautostoeltje is bedoeld voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten. Het kind wordt met een 5-puntsgordel in het autostoeltje vastgemaakt. Vaak hebben deze autostoeltjes meerdere standen zodat het kind eventueel ook nog kan slapen. Deze autostoeltjes worden ze met de rijrichting mee geplaatst. Een kinderautostoeltje wordt met de autogordel of met ISOFIX bevestiging vastgezet.

Groep 2 en 3: Deze autostoel wordt ook wel booster of zitverhoger genoemd met of zonder rugleuning. Het verschil met de andere stoeltjes is het gewicht van het kind de stoel op de plaats houdt en het kind middels de autogordel. De groep 2 autstoel heeft vaak een rugleuning en hoofdsteun die er voorzorgen dat de autogordel niet in de hals van het kind snijd. De autogordel komt dus gelijk te zitten als bij een volwassen persoon, het diagonale deel over de borst en het heup gedeelte over de heupen. Zittingverhogers zijn er met en zonder rugleuning. Het beste is om er één te kopen met rugleuning. Deze is vaak afneembaar waar door je eigenlijk alleen een verhoger (groep 3) overhoud. Vele soorten groep 2 en 3 stoelen zijn te vinden in de afdeling groep 2 en 3 autostoelen van onze webwinkel De rugleuning bij dit soort stoeltjes is meestal in hoogte verstelbaar en zorgt voor betere zijwaartse steun als het kind onderweg in slaap valt. Bovendien biedt de rugleuning enige bescherming bij aanrijdingen van opzij. Ook zorgt de rugleuning ervoor dat het kind iets naar voren komt en daardoor de knieën kan buigen. Kinderen zwaarder dan 36 kg: Hoewel dit geen echt groep, vinden wij deze toch de moeite waard van het vermelden. Voor kinderen/volwassenen boven de 36 kg zijn geen goed gekeurde autostoeltjes of zitverhogers beschikbaar. Men dient in dit geval altijd de autogordel te gebruiken. Mocht in een dergelijke situatie de autogordel nog over de hals gaan, overweeg dan toch een verhoger of indien mogelijk maak je gebruik van een gordelklem. Bij moderne auto\'s bestaat ook vaak de mogelijkheid de hoogte van de gordel in te stellen.

Combinaties Op de markt zijn ook combinatie autostoeltjes te koop. Dit zijn stoeltjes/verhogers die voor meerdere groepen ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan een groep 0-1 autostoel of groep 1/2/3. Bij het ingebruik nemen van een dergeljke stoel dienen wel de bovenstaande richtlijnen in acht genomen te worden.